Τι είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (AED) και γιατί είναι σημαντικός;

Η χρήση των Αυτοματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AED) προωθείται σε πολλές χώρες, ειδικά καθώς η συχνότητα των καρδιακών παθήσεων συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως.

Ομοίως, η American Heart Association λέει ότι έως και 475.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιακές ανακοπές κάθε χρόνο. Περισσότερα από 350.000 από αυτά τα περιστατικά συμβαίνουν εκτός ιατρικών εγκαταστάσεων.

Αυτή η ανησυχητική κατάσταση θα έπρεπε να ξυπνήσει όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε τοποθετηθούν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε δημόσιες εγκαταστάσεις, όπως χώρους εργασίας, εμπορικά κέντρα και άλλα μέρη με μεγάλη κίνηση. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο AED μπορεί να σώσει ζωές.  

Ξέρετε όμως τι είναι και γιατί είναι σημαντικό; 

Τι είναι ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής και τι κάνει;

Μπορεί να έχετε δει αυτόν τον ιατρικό εξοπλισμό σε δημόσιους χώρους ένα εγκιβωτισμένο μηχάνημα που βρίσκεται ευδιάκριτα και σε κοινή θέα.  Σε αντίθεση με ένα κιτ πρώτων βοηθειών, ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι αυτό που χρειάζεστε για την αντιμετώπιση μιας πιο σοβαρής έκτακτης ανάγκης υγείας, όπως η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή (SCA).

Αυτό το σοβαρό πρόβλημα υγείας συχνά συγχέεται με ένα έμφραγμα.  Για τους μη μυημένους, η καρδιακή προσβολή προκαλείται από απόφραξη στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς, εμποδίζοντας τη σωστή ροή του αίματος και αναγκάζοντας την καρδιά να σταματήσει.  Μια ξαφνική καρδιακή ανακοπή, από την άλλη πλευρά, είναι μια ηλεκτρική δυσλειτουργία, που προκαλεί μια ακανόνιστη ενέργεια άντλησης αίματος.  Μια μη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς μπορεί να προκαλέσει απώλεια συνείδησης και αναπνευστικές δυσκολίες.

Το κακό με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι ότι μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας.  Και, σπάνια υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια.

Ευτυχώς, ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού ενός ατόμου και την παροχή απινίδωσης για τη διόρθωση της δυσλειτουργίας, εάν είναι απαραίτητο.  Αυτή η ιατρική συσκευή μπορεί να σώσει ζωές ανιχνεύοντας δύο μη φυσιολογικές λειτουργίες του καρδιακού ρυθμού: την κοιλιακή μαρμαρυγή και την κοιλιακή ταχυκαρδία.  Μόλις ανιχνεύσει μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, ειδοποιεί τον χρήστη να δώσει απινίδωση σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον κανονικό του ρυθμό.

Απινίδωση είναι η χορήγηση ρεύματος (μονοφασικού η διφασικού) με σκοπό την εξαναγκαστική εκπόλωση του καρδιακού μυός και την επαναλειτουργία του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς

 Αυτή η ιατρική συσκευή μπορεί να φαίνεται περίπλοκη, αλλά είναι σχετικά εύκολη στη χρήση. Εκτός από την παρακολούθηση των ρυθμών θερμότητας και την παροχή σοκ, παρέχει επίσης στους διασώστες οδηγίες για το πώς να εκτελούν σωστά την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Η ΚΑΡΠΑ ορίζεται ως μια σωτήρια διαδικασία πρώτων βοηθειών που εφαρμόζεται σε ένα άτομο του οποίου ο καρδιακός παλμός έχει σταματήσει.  Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί σε άτομα που έχουν σταματήσει να αναπνέουν, για παράδειγμα, σε όσους έχουν σωθεί από πνιγμό.  Η διαδικασία στοχεύει στην αποκατάσταση της ροής του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο και τα άλλα ζωτικά όργανα του σώματος.

Γιατί είναι σημαντική η πρόσβαση σε Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή 

 Δεν θα επιβιώσουν όλοι οι άνθρωποι που παθαίνουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.  Όμως, η πρόσβαση σε έναν απινιδωτή είτε στο σπίτι, στο χώρο εργασίας και σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο περιβάλλον μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η έγκαιρη χρήση του απινιδωτή και η σωστή εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επιβίωσης περισσότερο από 40%.  Επιπλέον, η χρήση απινιδωτή σε συνδυασμό με ΚΑΡΠΑ αυξάνει τις πιθανότητες σωτηρίας σε έναν πάσχοντα από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά 75% σε σύγκριση με τη χρήση του τελευταίου μόνο.  Το ποσοστό επιβίωσης για έναν πάσχοντα από καρδιακή ανακοπή μειώνεται έως και 10% με κάθε λεπτό που μένει χωρίς επίβλεψη.

Επειδή η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, η εύκολη πρόσβαση στον απινιδωτή είναι κρίσιμη για τη διατήρηση ζωών.  Για τον λόγο αυτό θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτήν την  συσκευή σε δημόσιους χώρους όπως αεροδρόμια, κοινοτικά κέντρα, σχολεία, κυβερνητικά γραφεία και φυσικά ιατρικές εγκαταστάσεις.

Θα πρέπει να παροτρύνουμε επίσης τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προμηθευτούν και να εγκαταστήσουν και σε ιδιωτικές  δομές αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον απινιδωτή

Οι απινιδωτές είναι αρκετά εύχρηστοι.  Πριν από τη χρήση της συσκευής, ο χρήστης πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο τόπος  είναι απαλλαγμένος από οποιοδήποτε πιθανό υλικό που προκαλεί ατύχημα.

 Ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166  ή άλλες ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.  Στη συνέχεια, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

- Ενεργοποιήστε τον απινιδωτή και ακολουθήστε τις οδηγίες ήχου ή εικόνας που αναμεταδίδει το μηχάνημα.

 - Ανοίξτε την μπλούζα του θύματος για να αποκαλύψετε το στήθος.  Σκουπίστε το για να βεβαιωθείτε ότι η συσκευή κολλάει καλά στο θύμα.

 - Συνδέστε τα επιθέματα του απινιδωτή και συνδέστε το βύσμα.

 - Κανείς δεν πρέπει να αγγίζει το άτομο σε αυτό το σημείο.

 - Πατήστε το κουμπί για να ενεργοποιήσετε την ανάλυση καρδιακού ρυθμού.

- Εάν η συσκευή απινίδωσης σάς ειδοποιήσει να γίνει απινίδωση, πατήστε το κουμπί για να ξεκινήσει η ενέργεια.

 - Αφού χορηγήσετε το σοκ, χορηγήστε ΚΑΡΠΑ.  Και συνεχίστε να ακολουθείτε τις προτροπές από το μηχάνημα.

 Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε CPR εάν ο απινιδωτής δεν προτείνει την παροχή του σοκ.

 Εάν το άτομο αναβιώσει, σταματήστε να εκτελείτε ΚΑΡΠΑ και παρακολουθήστε τον ασθενή.

 Περιμένετε να έρθει η ιατρική βοήθεια (ΕΚΑΒ) .

 Ιδανικά, όλοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν για το πώς να χρησιμοποιήσουν έναν απινιδωτή. 

 Συμπεράσματικά

 Η χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή μπορεί αναμφίβολα να σώσει ζωές. 

 Ωστόσο, ο καθένας θα πρέπει να προσπαθήσει να εκπαιδευτεί στην σωστή η χορήγηση ΚΑΡΠΑ και άλλες τεχνικές πρώτων βοηθειών.  Η απόκτηση των βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων θα μπορούσε να σας βοηθήσει να σώσετε τη ζωή κάποιου άλλου μέχρι την άφιξη των επαγγελματικών ιατρικών υπηρεσιών

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

προβολη ολων
No items found.

Επικοινωνήστε μαζί μας.

κλειστε ραντεβου