Αντιμετώπιση ασθενούς με καρδιακή ανεπάρκεια με συμπτώματα ΝΥΗΑ ΙΙΙ.
Ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια, με συμπτώματα ΝΥΗΑ ΙΙΙ, σημαντικά επηρεασμένο κλάσμα εξώθησης - 30%, με διαταραχές αγωγής, με σημαντικού 1ου βαθμού και επεισόδια 2ου βαθμού κολποκοιλιακό αποκλεισμό, με πολλαπλά επεισόδια μη εμμένουσας κοιλιακής ταχυκαρδίας, με συνοδό ζάλη (σε δοκιμασία πρόκλησης κοιλιακής ταχυκαρδίας) και πολλούς επιπλέον (μη καρδιολογικούς) επιβαρυντικούς παράγοντες στο ατομικό ιστορικό του, υπεβλήθη σε εμφύτευση αμφικοιλιακού απινιδωτή για τη βελτίωση της καρδιακής του λειτουργίας και πρόγνωσης, καθώς και για την πρωτογενή πρόληψη αιφνιδίου θανάτου.
Η επέμβαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ο ασθενής είχε πολύ μεγάλη βελτίωση στην καθημερινότητά του. Μάλιστα, 40 ημέρες μετά την εμφύτευση, πραγματοποίησε ταξίδι αναψυχής στα Μετέωρα ενώ λίγες ημέρες μετά επισκέφθηκε τα παιδιά του στο εξωτερικό!
Αντιμετώπιση ασθενούς με ιστορικό ισχαιμικής διατατικής μυοκαρδιοπάθειας
Προσήλθε ασθενής με ιστορικό ισχαιμικής διατατικής μυοκαρδιοπάθειας και ραγδαία επιδείνωση του κλινικού του status το τελευταίο εξάμηνο. Είχε επανειλημμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο, λόγω επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας, από ΝΥΗΑ Ι σε ΝΥΗΑ ΙΙΙ.
Στον ασθενή είχε προηγηθεί, προ τετραμήνου ,εμφύτευση απινιδωτή σε περιφερειακό νοσοκομείο, λόγω επανειλημμένων συγκοπτικών επεισοδίων και θετικής ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης (θετική πρόκληση κοιλιακής ταχυκαρδίας).
Μετά την εμφύτευση, παρουσίασε ηλεκτρική θύελλα κοιλιακής ταχυκαρδίας, ανθισταμένη στα αντιαρρυθμικά φάρμακα, και έτσι μεταφέρθηκε στην κλινική ''Άγιος Λουκάς'', όπου πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η κατάλυσή της. Έκτοτε, δεν έχει εμφανίσει κάποια κοιλιακή αρρυθμία ούτε έχει δεχθεί θεραπείες από τον απινιδωτή.
Επειδή μετά την εμφύτευση του απινιδωτή και τη χρήση αντιαρρυθμικών φαρμάκων εμφάνισε αποκλεισμό αριστερού σκέλους και διεύρυνση του διαστήματος QRS, ο ασθενής υπεβλήθη σε αναβάθμιση του αυτόματου απινιδωτή σε αμφικοιλιακό απινιδωτή. Πλέον, παρουσιάζει πολύ μεγάλη βελτίωση σε όλους τους κλινικούς ελέγχους του, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητά του καθώς στην ποιότητα ζωής του.
Αντιμετώπιση ασθενούς 20 ετών με επεισόδια εμμένουσας κολπικής μαρμαρυγής
Πρόκειται για έναν ασθενή 20 ετών, ο οποίος στα 11 του χρόνια παρουσίασε επεισόδια εμμένουσας κολπικής μαρμαρυγής, διάρκειας 2-3 εικοσιτετραώρων. Στην ηλικία των 13 ετών, κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου κολπικής μαρμαρυγής, έκανε επανειλημμένα συγκοπτικά επεισόδια στο σπίτι του, ενώ κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο διαπιστώθηκαν επεισόδια κοιλιακής μαρμαρυγής και καρδιακής ανακοπής.
Μεταφέρθηκε στην κλινική ''Άγιος Λουκάς'', όπου συνέχισε να κάνει επεισόδια πολύμορφης κοιλιακής ταχυκαρδίας και κοιλιακής μαρμαρυγής. Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα σε εμφύτευση απινιδωτή.
Μέσα στο επόμενο διάστημα, υπέστη 2 ηλεκτρικές θύελλες με επανειλημμένα επεισόδια πολύμορφης κοιλιακής ταχυκαρδίας / μαρμαρυγής, δυνοδευόμενα από εκφορτίσεις του απινιδωτή. Σε μια περίπτωση απαιτήθηκε η χρήση ECMO για 72 ώρες, προκειμένου να ελεγχθεί η ηλεκτρική θύελλα.
Μετά τη δεύτερη ηλεκτρική θύελλα, ο ασθενής υπεβλήθη σε κατάλυση μιας συγκεκριμένης αρρυθμίας και στη συνέχεια υπεβλήθη σε συμπαθεκτομή .
Μετά τις επεμβάσεις και με τη χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, τα επεισόδια κοιλιακής μαρμαρυγής αραίωσαν σε συχνότητα, και έκτοτε δεν είχε κανένα επεισόδιο ηλεκτρικής θύελλας.
Σήμερα ο νεαρός ασθενής ζει μια ζωή ανάλογη της ηλικίας του.
Αντιμετώπιση ασθενούς 39 ετών με ιστορικό εξω-νοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής
Ασθενής 39 ετών με ιστορικό εξω-νοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής εισήχθη στην εντατική μονάδα περιφερικού νοσοκομείου. Εκεί, έγινε καταγραφή επεισοδίων πολύμορφης κοιλιακής ταχυκαρδίας και αποφασίστηκε να τον μεταφέρουν στην κλινική ''Άγιος Λουκάς'', όπου υπεβλήθη σε στεφανιογραφία. Η εξέταση έδειξε σημαντική στένωση - 90% στη δεξιά στεφανιαία αρτηρία.
Ακολούθησε επιτυχής επέμβαση αγγειοπλαστικής και στην συνέχεια δόθηκαν οδηγίες για την φαρμακευτική αγωγή. Ο ασθενής εξήλθε από την κλινική με οδηγίες να παρακολουθείται με Holter ρυθμού και να επανεκτιμηθεί με ηλεκτροφυσιολογική μελέτη σε 4 εβδομάδες, αναλόγως με τα ευρήματα και τα συμπτώματα.
Ο ασθενής, μετά από 3 εβδομάδες, εμφάνισε επεισόδια μη εμμένουσας πολύμορφης κοιλιακής ταχυκαρδίας και εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου διενεργήθηκε εμφύτευση αυτόματου απινιδωτή.
Πήρε εξιτήριο με οδηγίες για την φαρμακευτική αγωγή, όμως μετά από 4 εβδομάδες υπέστη ηλεκτρική θύελλα.
Αφού διασωληνώθηκε στο περιφερικό νοσοκομείο και σταθεροποιήθηκε, μεταφέρθηκε στην κλινική ''Άγιος Λουκάς'', όπου πραγματοποιήθηκε κατάλυση της αρρυθμίας.
Εξήλθε της κλινικής μετά από 7 ημέρες χωρίς επεισόδια.
Στο επόμενο διάστημα, ο ασθενής είχε άλλα 3 επεισόδια (2 σε μία ώρα και 1 μετά από 48 ώρες).
Αποφασίστηκε η εισαγωγή του ασθενούς στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο για να γίνει κατάλυση της έκτακτης κοιλιακής συστολής, η οποία ήταν υπεύθυνη για την άμεση εισαγωγή πολύμορφης κοιλιακής ταχυκαρδίας / κοιλιακής μαρμαρυγής.
Ο ασθενής έκτοτε δεν παρουσίασε περαιτέρω επεισόδια και η καθημερινότητά του είναι απολύτως φυσιολογική.
Αντιμετώπιση ασθενούς με μολυσμένο σύστημα μόνιμης βηματοδότησης και ύπαρξης εκβλαστήσεων στον δεξιό κόλπο
Η αρχική εμφύτευση έγινε το 2017 (διεστιακός βηματοδότης, μετά την διάγνωση συνδρόμου νοσούντος φλεβοκόμβου και συμπτωματικές παύσεις). Κάποια στιγμή, η αριστερή θήκη μολύνθηκε και ακολούθησε αφαίρεση του βηματοδοτικού συστήματος και στη συνέχεια, εμφύτευση νέου συστήματος δεξιά, μετά από αντιβιοτική αγωγή.
Το τελευταίο εξάμηνο σημειώθηκε πυρετική κίνηση και αύξηση δεικτών φλεγμονής. Αποφασίστηκε συνεχής χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής, χωρίς όμως να υπάρξει βελτίωση, αφού παρέμεναν εκβλαστήσεις στο κοιλιακό βηματοδοτικό καλώδιο.
Η επέμβαση αφαίρεσης του μολυσμένου συστήματος βηματοδότησης πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Η επέμβαση αφαίρεσης ήταν μια εργώδης επέμβαση και δεν παρουσίασε επιπλοκές .
Ο ασθενής παρέμεινε στην εντατική μονάδα για 24 ώρες και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην καρδιολογική κλινική για συνέχιση της ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής.
Έκτοτε παρουσίασε πολύ μεγάλη βελτίωση των συμπτωμάτων και των εργαστηριακών του εξετάσεων. Τέλος, διενεργήθηκε εμφύτευση βηματοδότη επικαρδιακά.
Η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή είναι θεαματική μέχρι και σήμερα.