6 πράγματα που πρέπει να κάνετε και να μην κάνετε όταν έχετε προβλήματα αρρυθμιών

Ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, ή αρρυθμία, εμφανίζεται όταν η καρδιά σας χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα. Πολλές αρρυθμίες είναι αβλαβείς και δεν απαιτούν θεραπεία, αλλά μερικές προκαλούν σοβαρά συμπτώματα ή είναι σημάδια πιο σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Τρόποι για να κρατήσετε την καρδιά σας υγιή

 Εάν υποφέρετε από αρρυθμίες, διαβάστε παρακάτω έξι do's και don'ts για να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή.

1. Να παρακολουθείτε την πρόσληψη καφεΐνης

 Αν αγαπάτε τον καφέ ή τα ενεργειακά ποτά, προσέξτε τι —και πόσο— καταναλώνετε.

 "Διαφορετικά πράγματα πυροδοτούν αρρυθμίες σε διαφορετικούς ανθρώπους, επομένως δεν υπάρχει τέλος σε όλα αυτά που μπορείτε και δεν μπορείτε να πιείτε. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ποτά με τα οποία πρέπει να είστε προσεκτικοί."

 Ενθαρρύνουμε όλους τους ασθενείς να παρακολουθούν τι συμβαίνει όταν καταναλώνουν ποτά με πολλή καφεΐνη, όπως καφέ.  

Για μερικούς ανθρώπους, ο καφές δεν κάνει τίποτα.  Για άλλους, μόνο ένα φλιτζάνι μπορεί να προκαλέσει έξαρση αρρυθμίας. 

 Όσον αφορά στα ενεργειακά ποτά καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση τους. Ενώ ένα φλιτζάνι καφέ (περίπου 250ml) έχει περίπου 100 mg καφεΐνης, ορισμένα ενεργειακά ποτά μπορεί να έχουν έως και 242 mg ανά μερίδα. 

 Τα ενεργειακά ποτά έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και προκαλούν αρρυθμίες.

 2 Μην υπερβάλλετε στο αλκοόλ

 Το αλκοόλ είναι παρόμοιο με την καφεΐνη—μερικοί άνθρωποι με αρρυθμίες μπορούν να το ανεχθούν, ενώ άλλοι δεν μπορούν.  Περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά σας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρακολουθείτε την πρόσληψη αλκοόλ εάν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή. 

 Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι πυροδοτεί κολπική μαρμαρυγή και πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο η υπερβολική κατανάλωση όσο και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή.

 3 Να μείνετε ενεργοί

 Η άσκηση είναι πάντα καλή για την καρδιά σας και ένα πρόβλημα με τον καρδιακό ρυθμό δεν χρειάζεται να σας σταματήσει.

 Ωστόσο, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.  Ενώ το είδος της άσκησης που μπορείτε να κάνετε εξαρτάται από την αρρυθμία σας, ο εμπειρικός κανόνας είναι να επιλέγετε το cardio άσκηση  αντί της άρσης βαρών. 

Συζητήστε με τον γιατρό σας τον κατάλληλο τρόπο εκγύμνασης για εσάς. 

4. Χάστε βάρος

 Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να χάσετε επιπλέον βάρος.  Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξετε αρρυθμία ή άλλα καρδιακά προβλήματα.

 Υπάρχει όμως ένας τρόπος που δεν θέλετε να χάσετε βάρος: χάπια αδυνατίσματος ή παρόμοια προϊόντα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους.  Μπορούν να προκαλέσουν αρρυθμίες ή πολλά άλλα προβλήματα που μπορεί να αποβούν ακόμη και θανατηφόρα.

5. Να κοιμάστε καλά

 Η σωστή ποσότητα ύπνου βοηθά στην πρόληψη των αρρυθμιών μειώνοντας το επίπεδο άγχους σας ή διευκολύνοντας την απώλεια βάρους. Σας εμποδίζει επίσης να αισθάνεστε κούραση, που μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία.

 Στόχος να κοιμάστε περίπου επτά έως εννέα ώρες τη νύχτα.

Ο επαρκής ύπνος είναι ακόμη πιο σημαντικός εάν έχετε υπνική άπνοια - μια διαταραχή όπου η αναπνοή σας διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η υπνική άπνοια ασκεί πίεση στην καρδιά σας και αποδυναμώνει τον καρδιακό μυ, οδηγώντας σε αρρυθμίες όπως η κολπική μαρμαρυγή.   

Αν παρατηρείτε υπνική άπνοια κατά την διάρκεια του ύπνου σας, πρέπει να επισκεφτείτε έναν ειδικό και να την αντιμετωπίσετε.  Ακόμη και η καλύτερη θεραπεία με φάρμακα ή κατάλυση είναι λιγότερο πιθανό να λειτουργήσει πλήρως εάν δεν διορθώσετε και την υπνική άπνοια. 

 6. Μην αγνοείτε την αρρυθμία σας 

 Οι αρρυθμίες ακόμα και αν κάποιες φορές είναι ακίνδυνες μπορεί να είναι άβολες και δεν χρειάζεται να ζεις έτσι. 

Η ποιότητα ζωής είναι λόγος ικανός να σε κάνει να θεραπεύσεις την αρρυθμία σου και ας μην είναι απειλητική για την ζωή σου 

 Εκτός από την παρακολούθηση της διατροφής σας, την άσκηση και τον αρκετό ύπνο, συνιστούμε να κάνετε αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας για να διατηρήσετε τον έλεγχο της αρρυθμίας σας:

 Μην καπνίζετε.

 Μιλήστε με το γιατρό σας πριν ταξιδέψετε κάπου σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

 Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που προκαλεί την αρρυθμία σας—και να θυμάστε ότι είναι διαφορετικό για κάθε άτομο.

 Μπορείτε σίγουρα να ζήσετε μια ευτυχισμένη, υγιή ζωή με έναν μη φυσιολογικό ρυθμό υγείας.  Ωστόσο, είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε με το γιατρό σας όταν αντιμετωπίζετε νέα συμπτώματα ή δυσφορία.

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

προβολη ολων
No items found.

Επικοινωνήστε μαζί μας.

κλειστε ραντεβου