Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος

Ο αιφνίδιος θάνατος σε άτομα ηλικίας κάτω των 35 ετών, αποτελεί μια σπάνια κατάσταση και προκαλείται συχνά λόγω μη εντοπισμένων καρδιακών ελαττωμάτων ή αγνοούμενων καρδιακών ανωμαλιών,

Ο αιφνίδιος θάνατος συμβαίνει στατιστικά συχνότερα κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας, όπως ένα άθλημα, και συμβαίνει συχνότερα στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Εκατομμύρια αθλητές σε όλες τις ηλικίες, αγωνίζονται κάθε χρόνο χωρίς προβλήματα. 

Πόσο συχνός είναι ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος στους νέους;

Οι περισσότεροι θάνατοι λόγω καρδιακής ανακοπής είναι σε ηλικιωμένους ενήλικες, ιδιαίτερα σε αυτούς με στεφανιαία νόσο. 

Η καρδιακή ανακοπή είναι η κύρια αιτία θανάτου σε νεαρούς αθλητές, αλλά η συχνότητά της είναι ασαφής. Ίσως 1 στους 50.000 αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους το χρόνο συμβαίνει σε νεαρούς αθλητές.

Τι μπορεί να προκαλέσει αιφνίδιο καρδιακό θάνατο σε νέους;

Τα αίτια του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους νέους ποικίλλουν. 

Τις περισσότερες φορές, ο θάνατος οφείλεται σε καρδιακή ανωμαλία.

Για διάφορους λόγους, κάτι κάνει την καρδιά να χτυπά εκτός ελέγχου. Αυτός ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός είναι γνωστός ως κοιλιακή μαρμαρυγή.

Μερικές συγκεκριμένες αιτίες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νέους περιλαμβάνουν:

Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM). Σε αυτή τη συνήθως κληρονομική κατάσταση, τα τοιχώματα του καρδιακού μυός παχαίνουν. Ο πυκνωμένος μυς μπορεί να διαταράξει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, οδηγώντας σε γρήγορους ή ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς (αρρυθμίες), που μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, αν και συνήθως δεν είναι θανατηφόρα, είναι η πιο κοινή αιτία αιφνίδιου θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά σε άτομα κάτω των 30 ετών. Είναι η πιο κοινή αιτία αιφνίδιου θανάτου σε αθλητές και συχνά δεν ανιχνεύεται.

Ανωμαλίες της στεφανιαίας αρτηρίας. Μερικές φορές οι άνθρωποι γεννιούνται με στεφανιαίες αρτηρίες  που συνδέονται ανώμαλα. Οι αρτηρίες μπορεί να συμπιεστούν κατά τη διάρκεια της άσκησης και να μην παρέχουν σωστή ροή αίματος στην καρδιά.

Σύνδρομο μακρού QT. Αυτή η κληρονομική διαταραχή του καρδιακού ρυθμού μπορεί να προκαλέσει γρήγορους, χαοτικούς καρδιακούς παλμούς, που συχνά οδηγούν σε λιποθυμία. Οι νέοι με σύνδρομο μακρού QT έχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Άλλες αιτίες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νεαρά άτομα περιλαμβάνουν δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, όπως μη ανιχνεύσιμη καρδιακή νόσο που ήταν παρούσα κατά τη γέννηση (συγγενείς) και ανωμαλίες του καρδιακού μυός.

Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν φλεγμονή του καρδιακού μυός, η οποία μπορεί να προκληθεί από ιούς και άλλες ασθένειες. Εκτός από το σύνδρομο μακρού QT, άλλες ανωμαλίες του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς, όπως το σύνδρομο Brugada, μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο.

Το Commotio Cordis, μια άλλη σπάνια αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, εμφανίζεται ως αποτέλεσμα ενός αμβλύ χτυπήματος στο στήθος.  Το χτύπημα στο στήθος μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή μαρμαρυγή εάν το χτύπημα χτυπήσει ακριβώς τη λάθος στιγμή στον ηλεκτρικό κύκλο της καρδιάς.

Υπάρχουν συμπτώματα ή κόκκινες σημαίες τα οποια  οι γονείς και οι προπονητές πρέπει να προσέξουν για το σήμα ότι ένα νεαρό άτομο διατρέχει υψηλό κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου;

Πολλές φορές αυτοί οι θάνατοι συμβαίνουν χωρίς προειδοποίηση, οι ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

Ανεξήγητη λιποθυμία (συγκοπή). Εάν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι υπάρχει πρόβλημα με την καρδιά σας.

Οικογενειακό ιστορικό αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Το άλλο σημαντικό προειδοποιητικό σημάδι είναι ένα οικογενειακό ιστορικό ανεξήγητων θανάτων πριν από την ηλικία των 50 ετών. Εάν αυτό έχει συμβεί στην οικογένειά σας, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές προληπτικού ελέγχου.

Η δύσπνοια ή ο πόνος στο στήθος μπορεί να υποδηλώνουν ότι κινδυνεύετε από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Θα μπορούσαν επίσης να υποδεικνύουν άλλα προβλήματα υγείας στους νέους, όπως το άσθμα.

Μπορεί να προληφθεί ο αιφνίδιος θάνατος σε νέους;

Εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ο γιατρός σας συνήθως θα σας προτείνει να αποφύγετε τα ανταγωνιστικά αθλήματα. Ανάλογα με την υποκείμενη κατάστασή σας, ιατρικές ή χειρουργικές θεραπείες μπορεί να είναι κατάλληλες για τη μείωση του κινδύνου αιφνίδιου θανάτου.

Μια άλλη επιλογή για μερικούς, όπως εκείνους με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, είναι ένας εμφυτεύσιμος απινιδωτής (ICD). Αυτή η συσκευή πολύ μικρού μεγέθους εμφυτεύεται στο στήθος σας σαν βηματοδότης και παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό σας παλμό. Εάν εμφανιστεί μια απειλητική για τη ζωή αρρυθμία, ο εμφυτευσιμος απινιδωτής παρέχει ηλεκτρικό σοκ για να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για παράγοντες κινδύνου αιφνίδιου θανάτου;

Υπάρχει συζήτηση στην ιατρική κοινότητα σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο νεαρών αθλητών για την προσπάθεια εντοπισμού εκείνων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.

Σε αρκετές  χώρες, όπως η Ιταλία, αλλά και στη χώρα μας  πρέπει να εξετάζονται οι νέοι που αθλούνται με ηλεκτροκαρδιογράφημα ετησίως και υπέρηχο καρδιάς κάθε τρία χρόνια.

Για κάποιον που έχει οικογενειακό ιστορικό ή παράγοντες κινδύνου για καταστάσεις που προκαλούν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, συνιστάται περαιτέρω έλεγχος. Συνιστάται επαναλαμβανόμενος έλεγχος των μελών της οικογένειας με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και αν η πρώτη αξιολόγηση της καρδιάς ήταν φυσιολογική.

Πρέπει οι νέοι με καρδιακό ελάττωμα να αποφεύγουν τη σωματική δραστηριότητα;

Εάν διατρέχετε κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα. Το αν μπορείτε να συμμετέχετε σε άσκηση ή αθλήματα εξαρτάται από την κατάστασή σας.

Για ορισμένες διαταραχές, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, συνιστάται συχνά να αποφεύγετε τα περισσότερα ανταγωνιστικά αθλήματα και ότι εάν έχετε ICD, θα πρέπει να αποφεύγετε τα αθλήματα πρόσκρουσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφύγετε την άσκηση. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με περιορισμούς στη δραστηριότητά σας.

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις

προβολη ολων
No items found.

Επικοινωνήστε μαζί μας.

κλειστε ραντεβου